Faktor-faktor penentu kesejahteraan kewangan pekerja sektor awam berkahwin di Malaysia - Ramli, Zaimah; Awang, Abd Hair; Md Sum, Sarmila; Masud, Jariah; Haron, Sharifah Azizah; Othman, Mumtazah (School of Economics, Faculty of Economics and Management, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Artikel ini bertujuan menentukan faktor-faktor yang mempengaruhi tahap kesejahteraan kewangan pekerja berkahwin dalam sektor awam di Malaysia. Reka bentuk kuantitatif menggunakan kaedah survei diaplikasikan dalam kajian ini. Sampel kajian terdiri daripada pekerja berkahwin dalam sektor awam, iaitu fokus kepada pekerja yang mempunyai suami atau isteri yang juga bekerja (keluarga dwi-pendapatan). Unit analisis adalah individu, sama ada suami atau isteri. Sejumlah 415 responden terlibat dalam kajian ini. Analisis regresi pelbagai digunakan bagi menentukan faktor-faktor yang mempengaruhi tahap kesejahteraan kewangan responden. Hasil kajian menunjukkan umur, pendapatan bulanan, pemilikan rumah, bilangan produk kewangan, sumbangan pendapatan dalam keluarga, tingkah laku kewangan dan pembuatan keputusan kewangan suami mempunyai hubungan dengan tahap kesejahteraan kewangan pekerja berkahwin dalam keluarga dwi-pendapatan.