Hassan Ahmad: wira bahasa yang berwibawa - Raja Ariffin, Raja Masittah (Universiti Putra Malaysia Press, 2015)
Tidak dapat dinafikan Hassan Ahmad adalah nasionalis Bahasa Melayu. Meskipun begitu, hasil kerja beliau tidak semata-mata bertujuan menegakkan nasionalisme Melayu sahaja. Penelitian hemat terhadap kerja beliau memperlihatkan beliau menggunakan pendekatan nasionalis untuk merungkai persoalan sosiologi Bahasa Melayu. Pendekatan ini digunakan beliau dalam konteks nasionalisme Malaysia bagi memastikan Bahasa Melayu Berjaya merealisasikan rangsangan politik untuk tujuan perpaduan dan integrase, selain membangkitkan keyakinan rakyat tentang kemampuan Bahasa Melayu untuk memajukan Negara.