Tahap kefahaman asas kimia organik pelajar kolej matrikulasi aliran teknikal - Othman, Azraai; Talib, Othman (Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2015)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk melihat tahap kefahaman pelajar dalam asas kimia organik di peringkat matrikulasi berdasarkan jantina, jurusan dan juga kumpulan pelajar (cemerlang, sederhana dan lemah). Kajian tinjauan dijalankan secara rawak keatas 75 orang pelajar program matrikulasi aliran teknikal di sebuah kolej matrikulasi. Instrumen yang digunakan adalah Ujian Pencapaian Kimia Organik yang terdiri daripada set soalan-soalan tutorial dan peperiksaan tahun lepas yang telah diubahsuai untuk menilai tahap kefahaman pelajar dalam kimia organik. Daripada analisis ke atas dapatan kajian, didapati tahap kefahaman asas kimia organik pelajar adalah di tahap sederhana. Di samping itu juga, tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara jantina dan jurusan pelajar dengan tahap kefahaman mereka, dan terdapat hubungan negatif yang sangat lemah antara kumpulan pelajar dengan tahap kefahaman pelajar dalam asas kimia organik. Sebagai rumusan, perlu dibuat penambahbaikan daripada segi kaedah pengajaran guru dan pembelajaran pelajar supaya pengajaran dan pembelajaran kimia organik akan menjadi lebih bermakna.