Teks Raja Ali Haji - Sarat pelbagai ilmu, tetapi dianaktirikan orientalis - Berita Harian, Nazmi Yaakub (2009)
Wacana Fikir Atma Raja Ali Haji Tentang Ilmu dan Pendidikan memperlihatkan kesinambungan idea terhadap keperluan memberikan klasifikasi baru dalam pengelompokan teks tradisional seperti disarankan pada Seminar Kebangsaan Kesusasteraan Melayu Tradisional.