Penyelidik UPM cipta sistem pemindahan data - Berita Harian, Khairina Yasin (2006)
Sekumpulan penyelidikan Institut Teknologi Maju (ITMA) Universiti Putra Malaysia (UPM), diketuai Prof Dr Shattri Mansor berjaya mencipta sistem pemampatan imej dan data spatial berasaskan gelombang.