Teringat Usman Awang - Utusan Malaysia, (2008)
BEBERAPA bulan sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir saya memberanikan diri bertanyakan "Pak Usman masuk parti apa?" Persoalan itu sebenarnya lama bersarang di hati saya apabila ada beberapa pihak menganggap Allahyarham berhaluan kiri. Dengan tenang Allahyarham memberitahu, "Saya tak masuk mana mana parti. Kalau masuk parti saya kena bersuara mengikut parti".