UPM Pemacu Pertanian Lestari - Pertukaran nama universiti selaras perkembangan disiplin pengajian - Berita Harian, Dr. Nik Mustapha R. Abdullah (2008)
Daripada Universiti Pertanian Malaysia kepada Universiti Putra Malaysia (UPM), UPM sudah mengambil langkah berani menukar nama dan identitinya pada 1997. Namun, hampir sedekad UPM menukar nama, masih ada desas-desus kekesalan terhadap langkah berani ini kononnya ia mangalih arah dan mengeluarkan UPM daripada tonggak disiplin utama iaitu pertanian.