Pemegunan Fluoresein dalam Lapisan Filem Sol-Gel dan Potensinya untuk Pengesanan Gas CO2 - Ahmad, Musa; Mohamad, Norezuny; Abdullah, Jariah (Universiti Putra Malaysia Press, 2003)
Penghasilan lapisan filem sol-gel terdop yang boleh digunakan sebagai fasa reagen dalarn pembinaan penderia kimia gentian optik dibincangkan dalarn kertas kerja ini. Reagen fluoresein yang sensitif terhadap gas CO2 didopkan di dalarn larutan sol-gel dan lapisan filem sol-gel disediakan menggunakan kaedah celup dengan kaca slaid digunakan sebagai penyokong. Filem sol-gel yang didopkan dengan reagen fluoresein didapati membebaskan cahaya pendarfluor pada panjang gelombang "em= 520 nm apabila diuja pada panjang gelombang "ex = 490 nrn. Kehadiran gas CO2 akan merendahkan keamatan cahaya pendarfluor yang dihasilkan dan rangsangan ini dapat dijanakan semula dengan mengalirkan gas 2 ke dalam bilik sampel.