Keluarga, kanak-kanak & remaja - Baharudin, Rozumah; Ibrahim, Rahimah (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2005)
Kecemerlangan bangsa bergantung kepada kualiti individu, keluarga dan masyarakat. Individu yang berkualiti terhasil daripada perkembangan dalam aspek fizikal, intelek, emosi dan rohani sejak bayi dalam kandungan ibu lagi. Proses perkembangan normatif boleh dipantau supaya kesan positif pembangunan seimbang dapat dimanfaatkan sepanjang hayat. Di samping itu, hubungan individu dengan orang lain akan membentuk satu ikatan yang berasaskan kepercayaan. Elemen kepercayaan ini adalah amat penting dalam kumpulan terutamanya dalam sebuah keluarga kerana terdapatnya harapan yang perlu dipenuhi (hak) dan peranan yang perlu dilaksanakan (tanggungjawab). Justeru, perkembangan manusia , pembangunan modal insan dan modal sosial perlu turut serta dalam arus perdana pembangunan Negara. Buku Keluarga, Kanak-kanak % Remaja ini perlu dibaca oleh semua golongan masyarakat kerana ia membincangkan perkembangan sepanjang hayat dan memberi panduan yang berguna untuk melahirkan generasi seimbang supaya terus resilien dalam menghadapi cabaran semasa.