Islam yang dinamik - Abdullah, Amini Amir (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2012)
Islam yang dinamik bermaksud segala bentuk transformasi pemikiran yang dicetuskan berdasarkan kepada prinsip ajaran Islam sebagaimana yang terkandung dalam tuntutan al-Quran dan al-Sunnah. Kedinamikan dalam Islam merupakan manifestasi daripada kaedah islamiah yang lahir daripada kedinamikan al-Quran dan al-Sunnah Rasulullah. Daripada pemikiran yang bersumberkan kehidupan keseluruhannya dan segala aspek praktikalnya. Pembinaan dan kemajuan tamadun Islam lahir daripada sumber pokok kepercayaan, akidah atau agama yang dianuti oleh umat Islam sendiri. Allah telah menganugerahkan kepada manusia akal dan intelek, panduan kehidupan dan aturan yang terang lagi nyata daripada al-Quran dan al-Sunnah yang menjadi pemangkin kepada keseluruhan kehidupan.