Ciri-ciri kertas gentian pisang - Mohd Salleh, Naimah; Halis, Rasmina; Low, L. H.; Chuah, W. Z. (Persatuan Ekonomi Pengguna dan Keluarga Malaysia (MACFEA), 2012)
Gentian pisang adalah berpotensi untuk dibangunkan sebagai sumber bahan mentah dalam penghasilan kertas. Di Malaysia, tanaman pisang ditanam untuk kegunaan buahnya manakala batangnya dibuang. Gentian daripada batang pisang ini, boleh digunakan dalam penghasilan kertas yang mana boleh menguntungkan negara dari aspek sosio-ekonomi. Selain itu, penggunaan gentian pisang dalam penghasilan kertas dikatakan lestari di mana ia adalah biodegradasi dan tidak mencemarkan alam sekitar. Objektif kajian ialah untuk mengenalpasti ciri-ciri kertas berasaskan gentian pisang. Kajian juga bertujuan untuk menilai kesan peratusan natrium hidroksida (NaOH) ke atas ciri-ciri kertas gentian pisang. Pisang Tanduk dan Pisang Abu telah dipilih untuk kajian ini. Ciri-ciri fizikal, mekanikal dan optikal kertas gentian pisang telah dikenalpasti. Dapatan kajian menunjukkan kertas pisang Abu lebih berat berbanding pisang Tanduk yang lebih tebal cirinya. Hasil analisis di makmal menunjukkan kertas gentian Pisang Abu mempunyai ciri mekanikal iaitu kekuatan tensil (tensile strength) dan lipatan (folding endurance) yang lebih baik berbanding dengan gentian Pisang Tanduk yang lebih baik kekuatan koyak (tearing strength) dan juga baik terhadap kekuatan letup (bursting strength). Ciri optikal kertas gentian Pisang Tanduk pula menunjukkan lebih terang (brightness) berbanding dengan pisang Abu. Berdasarkan penjumpaan kajian, penggunaan bahan buangan gentian pisang ini dalam penghasilan kertas mempunyai potensi yang besar untuk dikomersialkan.