Satu Kajian tentang Getaran Terusik ke atas Selaput Segi Empat Sarna dengan Menggunakan Teori Usikan. - Hassan, Zainul Abidin; Abu Bakar, Salwa; Ali Sabran, Mohd Lotfy (1989)
Dengan menggunakan teori usikan, kajian ke atas getaran selaput segi empat sama dibuat. fa menunjukkan bahawa andainya taburan jisim selaput tersebut tidak sekata maka akan berlaku perubahan pada bentuk getm"an dan juga Jrequensi yang terhasil. Bentuk getaran dan Jrequensi yang terhasil tersebut dapat diperihalkan oleh teori usikan. Dengan menggunakan komputer bentuk perubahan getaran tersebut dapat dilihat dengan tepat.