Analisis Permintaan Pelancongan di Malaysia - Shuib, Ahmad; Mohd Nor, Noor Aziz (1989)
Pembangunan industri pelancongan memerlukan perancangan yang komprehensif untuk terus maju. Unjuran permintaan pelancongan harus dijadikan asas di dalam proses perancangan dan penggubalan garis panduan pembangunan industri ini. Keputusan analisis permintaan menunjukkan yang pendapatan per kapita; kos pelancongan tempatan, kadar pertukaran wang dan peristiwa tertentu di negara destinasi pelancongan mempunyai pengaruh yang signifikan ke atas permintaan pelancongan antarabangsa.