Kisah Dr. Amat Juhairi, bapanya dan Chin Peng - Utusan Malaysia, Zaini Hassan (2009)
Pagi semalam saya menerima panggilan daripada seorang bekas profesor Universiti Putra Malaysia (UPM). Dr. Haji amat Juhari Moain ialah seorang pesara dan mantan Dekan Komunikasi dan Bahasa Moden. Nombor telefon saya diberikan oleh seorang saudaranya yang mengenali saya, iaitu Haji Taib Ahmad. Sebagai seorang sarjana dan cendekiawan, bunyi panggilannya agak tenang, tapi ada satu perasaan yang mahu disampaikan.