Menyelami Pemikiran Tiga Pengarang Kreatif - Berita Harian, Nazmi Yaakub (2008)
Ketokohan Penerima Anugerah Ramon Magsayay 1994, (Dr) A Samad Ismail dalam persuratan dan kesusasteraan Melyu tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada sarjana tempatan meskipun beliau menjadi tokoh penting dalam perkembangan persuratan Melayu.