"Perkara" (matter) dalam perisian cerita Unggas 1 : dari pespektif model Persepsi Estetika. - Sujud, Arbai'e; Mamat @ Mustaffa, Madiawati (Universiti Malaya, 2011)
Estetika pasti wujud dalam hasil-hasil kesusasteraan kerana sifat sastera itu indah. Apabila membincangkan konsep keindahan dalam sastera ia merangkumi soal pemikiran, bahasa, dan teknik pengungkapan yang digunakan. Walaupun medium penyampaian sastera bersilih ganti, dari tradisi lisan ke tulisan, dan kini melalui kepada medium alternative. Namun aspek estetika perlu diberi keutamaan dalam menghasilkan karya yang bermutu serta menarik. Aspek perkara (matter) merupakan salah satu prinsip dalam model Persepsi Estetika yang boleh dikupas untuk membincangkan soal estetika dalam sastera yang menggunakan medium multimedia bagi mengkaji sejauh mana tanggapan estetika terdapat dalam perisian Cerita Unggas 1.