The Thermogravimetric Behaviour of Metal Diethyldithiocarbamates at reduced pressure - Leong, T. H. (1982)
Pengajian termogravimetri terhadap lapan dietilditiokarbamat dari Cu(II), Ni(II), Zn(II), Pb(II), Cd(If), Cr(III), Fe(IfI) dan Co(III) pada tekanan yang rendah (0.2 torr) menunjukkan keruapan yang lengkap bagi semua sebatian kelat ini pada suhu yang kurang dari 250°C. Di samping itu, kelat-kelat dari logam duavalen adalah le'bih meruap berbanding dengan kelat-kelat dari logam tigavalen. Sebaliknya, pada tekanan udara biasa dan disekitar gas nitrogen yang dinamik, hanya dietilditiokarbamat dari Ni(If), Zn(II) dan Co(III) mepejalwap dengan sempurna manakala lain-lain kelat mepejalwap dengan tidak lengkap serta mengalami penguraian yang jelas.