Induced Breeding of Ikan Sebarau - Ambak, Mohd Azmi; Zainal Abidin, Aizam; Mohammad Mohsin, Abu Khair (1982)
lkan sebarau, Hampala macrolepidota (Van Hasselt) dibuat pembiakan aruhan dengan cara menyuntik ikan betina dengan HCG dan pituitari ikan Lee Koh (Cypinus carpio). Pembuahan buatan diialankan dengan cara melirit perut ikan dan membancuh telur serta mani ikan-ikan itu. Kadar penetasan telur adalah lebih kurang 60% dan kadar kematian anak-anak ikan sebanyak 0.2%.