Effect of Tertiarybutylhydroquinone on the stability of fried banana chips - Rasit, Rabaiah; Augustin, M. A. (1982)
Perbandingan kestabilan terhadap pengoksidanan ke atas kerepek pisang yang digoreng dalam minyak kelapa sawit olein yang mengandungi antioksidan, tertiary"butylhydroquinone, dan minyak kelapa sawit olein tanpa antioksidan telah dikaji. Nilai-nilai peroksid d{m anisidin bagi minyak yang diekstrak dan kerepek yang disimpan pada suhu 60° C menjelaskan kerepek pisang yang digoreng dalam minyak mengandungi tertiarybu tylhydroquinone memperolehi kestabilan yang lebih baik terhadap jangkamasa penyimpanan bagi kerepek tersebut