Income and Price Elasticities of Demand for Domestic Water: A Case Study of Alor Setar, Kedah - Hussein, Mohd Ariff; Viswanathan, K. Kuperan (1980)
Satu analisa rentasan untuk isi-isi rumah di Alar Setar', Kedah, menunjukkan yang keluarga berpendapatan tinggi mempunyai keanjalan: pendapatan permintaan air lima kali ganda lebih dari keluarga - keluarga berpendapatan rendah. KeanJalan harga dalam Jangka pendek dengan menggunakan analisa siri-masa juga menunjukkan perbezaan yang sama antara gulungan berpendapatan tinggi dan rendah. Keputusan kajian menunjukkan yang harga air boleh digunakan sebagai satu cara yang berkesan dalam pengagihan dan perancangan pembekalan air.