Melayu hebat harungi lautan - Shahar, Adli (2012)
Kehebatan bangsa Melayu dalam teknologi perkapalan dan penguasaan mereka dalam aspek perdagangan pada zaman Kesultanan Melayu Melaka mendapat perhatian pada Seminar Aspek-aspek Keilmuan Etnomatematik Tamadun Melaka di Bangunan Matematik, Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM), baru-baru ini.