Pengajaran di universiti penyelidikan - Kasa, Zakaria; Konting, Mohd Majid (2007)
Sejajar dengan matlamat untuk membangunkan modal insan serle membina budaya penyelidikan, kerajaan telah memperkenalkan konsep Universiti Penyelidikan. Tujuannya adalah agar universiti di negara ini bukan sahaja mengeluarkan graduan yang berkualiti malah dapat menjana modal intelek, pengetahuan dan teknolog; yang berinovasi. Penegasan terhadap penyelidikan dan penerbitan dijangka menganjak strategi, pendekatan dan kaedah pengajaran dan pembelajaran di universiti. Pendekatan berpusatkan pelajar dijangka diperkasakan bagi mengimbangi pendekatan berpusatkan pensyarah yang selama ini diamalkan dengan meluas di universiti. Kertas ini membineangkan strategi, pendekatan, kaedah serta isu-isu yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran di institusi pendidikan tinggi selaras dengan tunlutan status sebagai Universiti Penyelidikan.