Pengoksidan sulfit oleh Adenosin-5'-posfosulfat reduktase dalam Thiobacillus denitrificans - M. Aminuddin (Universiti Pertanian Malaysia, 1979)

(untitled)
Sulfit dioksidkan dengan adanya AMPoleh satu enzim yang terdapat dalam pecahan-larut sel. Dengan adanya ferrisianid, sulfit dan AMP dengan mudahnya membentuk APS di dalam ekstrak kasar. Tetapi, jikaferrisianid digantikan dengan nitrat dan FMN di bawah keadaan anaerobik hasilan APS hanya sebanyak 10% daripada yang terdapat dengan ferrisianid. APS reduktase telah ditulinkan 35-kali. Enzim yang tertulin dihalang oleh bahan-bahan uji pengikat-thiol. Berat molekulnya dianggarkan sebanyak 250,000.