Peranan wanita dalam pembangunan sosial khusus kepada masyarakat luar bandar - Mahfoz, Napsiah (1990)
Kertas ini bertujuan untuk membincangkan peranan wanita dalam pembangunan sosial khusus kepada masyarakat luar bandar. Pembangunan sosial diertikan sebagai usaha mencapai keselesaan dan kesejahteraan hidup. Ia boleh dilihat daripada tiga sudut,iaitu pembangunan individu,pembangunan keluarga dan pembangunan komuniti. Perbincangan berhubung dengan peranan pembangunan wanita dalam pembangunan sosial dilihat dari tiga aspek: pembangunan biofizikal,pembangunan kerohanian/sosio-psikology dab pembangunan sumber. Akhirnya kertas ini membincangkan pentingnya pendidikan dan lantikan dalam meningkatkan sumbangan dan penglibatan wanita dalam pembangunan sosial.