Hubungan Antara Efikasi Swadiri Kaunselor Dengan Iklim Sekolah - Haron, Suzana (2010)
Objektif utama kajian ini dijalankan ialah untuk menentukan sama ada terdapat hubungan di antara iklim sekolah dengan efikasi swadiri kaunselor. Subjek kajian ini terdiri daripada 100 orang kaunselor yang dipilih secara rawak dari 40 buah sekolah menengah di negeri Kelantan. Alat kajian yang digunakan ialah terdiri daripada soal selidik yang mengandungi 3 bahagian. Bahagian A mengandungi Latarbelakang Responden / Demografi. Bahagian B mengandungi soal selidik School Level Environment Questionnaire (SLEQ), manakala Bahagian C mengandungi soal selidik School Counselor Self-Efficacy Scale (SCSE). Data-data yang diperolehi dianalisis menggunakan SPSS. Analisis statistik yang diguunkan ialah Pekali Kolerasi Pearson dan analisis Regresi.