Keberkesanan program latihan menerusi hasil pembelajaran peserta kursus sains sukan - Ayub, Hanafiah; Abu Samah, Bahaman; Asmuni, Azizan; Idris, Khairuddin (2007)
Kajian dilakukan bertujuan mengkaji keberkesanan program latihan menerusi hasil pembelajaran. Kajian menggunakan pendekatan kuantitatif dan dijalankan kepada peserta kursus kejurulatihan sukan anjuran Majlis Sukan Negara berdasarkan objektif iaitu menentukan tahap hasil pembelajaran kognitif, afektif dan kemahiran. Kajian dilakukan menggunakan model Goldstein dan Ford (2002) iaitu model tentang hasil pembelajaran. Seramai 204 orang peserta telah dipilih sebagai responden dengan menggunakan persampelan rawak. Data diperolehi melalui ujian bertulis, tugasan dan soalselidik. Daripada kajian didapati hasil pembelajaran afektif berada pada tahap tinggi dengan (83.3%) responden tetapi hasil pembelajaran kognitif berada di tahap sederhana dengan (99.5%) responden pada tahap tersebut. Manakala hasil pembelajaran kemahiran juga berada pada tahap sederhana dengan (54.4%) responden juga berada pada tahap tersebut.