Resiliensi: penelitian konsep dan peranannya dalam tugas perkembangan kanak-kanak - Hamsan, Hanina Halimatusaadiah; Ismail, Khaidzir (2007)
Penyelidikan resiliensi merupakan salah satu daripada pendekatan berasaskan individu atau komuniti ketika berhadapan dengan faktor risiko. Penerokaan mengenai resiliensi bermula dari tahun I970-an dan penyelidikan mengenainya di peringkat tempatan adalah sangat baru iaitu ketika dunia sedang berhadapan dengan proses multi dimensi di awal abad ke-21. Sehubungan itu, kertas kerja ini akan menghuraikan hasil penelitian terhadap konsep resiliensi dan peranannya dalam tugas perkembangan kanak-kanak berasaskan analisis kandungan sepuluh artikel terpilih. Selain itu, hasil analisis diskriptif item resiliensi terhadap 239 kanak-kanak terpilih di Lembah Klang turut dibentangkan