Pengoptimuman dari segi ilmu dan jangkauannya - Mohd, Ismail (1989)
Pada amnya, amat sukar bagi mereka yang tidak tergolong cendikiawan matematik, mengetahui bentuk pendidikan matematik yang diadakan pada fakulti matematik pendidikan tinggi terutama dalam kursus siswazah. Berdasarkan andaian ini, makalah ini akan mengemukakan satu bentuk pendidikan matematik yang membincangkan suatu tajuk mengenai pengoptimuman dari sudut ilmu dan penggunaan. Seterusnya makalah ini mengemukakan penafsiran beberapa konsep matematik dalam pengoptimuman sehingga bentuk kuliah matematik yang sukar diikuti dan difahami oleh bukan cendikiawan matematik akan menjadi lebih mudah. Tujuan lain dari makalah ini adalah untuk menunjukkan bahawa kuliah matematik dapat dijadikan bentuk kuliah umum (public lecture) seperti yang terdapat dalam disiplin ilmu lain.