Pengurusan loji perawatan kumbahan di Malaysia : masalah dan penyelesaian. - Suki, Anhar; Nosree , P. (1989)
Satu kajian awal telah dimulakan bagi meninjau masalah yang dihadapi oleh pengurus loji perawatan kumbahan di Malaysia. Kertaskerja ini maklumat yang diperolehi di sekitar Negeri Selangor. Data kecekapan beberapa loji telah dikumpul dan menggambarkan kekurangan tenaga mahir dan kemudahan dalam pangendalian loji tersebut. Suatu sistem Khidmat Nasihat Teknikal telah diuji dan bagaimana ia boleh berkesan dibentangkan. Ini termasuk maklumat lawatan ke loji, data kualiti air dan parameter operasi. Kerja penyediaan sistem pengkalan data juga akan dijelaskan.