Perpustakaan akademik sebagai sebuah organisasi pembelajaran: masalah dan halangan - Abdullah, Akiza Roswati (2011)
Kertas ini adalah bertujuan untuk membincangkan masalah-masalah yang dihadapi oleh perpustakaan akademik dalam menjadikan perpustakaan sebagai sebuah organisasi pembelajaran (learning organization). Sekaligus membincangkan cadangan jalan penyelesaian dalam menghadapi masalah dan cabaran yang ditemui. Masalah-masalah yang dibincangkan menjurus kepada aspek pengurusan perpustakaan dan masalah dikalangan kakitangan perpustakaan sendiri. Ia merupakan cabaran yang perlu dihadapi dalam membentuk organisasi pembelajaran di perpustakaan akademik. kekeliruan tentang konsep 'learning organization' itu sendiri juga turut dibincangkan.