Membudayakan kecemerlangan dalam penyampaian khutbah: satu kajian kes di Negeri Pahang Darul Makmur - Kamsah, Mohd Fadzilah (School of Media and Communication Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 1991)
Khutbah Jumaat memainkan peranan yang amat penting dalam meransang dan memupuk pembangunan sahsiah dan pemikiran yang kritis dan positif. Impak peranan yang dimainkan bergantung kepada keberkesanan penyampaian dan penerimaan jamaah. Kertas kerja ini, berdasarkan kajian kes yang dijalankan di Negeri Pahang Darul Makmur, membincangkan isu-isu yang mempengaruhi keberkesanan penyampaian khutbah. Di antara isu-isu yang dibincangkan termasuklah pengisian khutbah, penggunaan Bahasa, kewibawaan dan ketrampilan khatib/imam dan kesan persekitaran fizikal. Beberapa saranan untuk merealisasikan kecemerlangan dalam penyampaian khutbah juga telah dibincangkan.