Kriteria-kriteria perancangan bandar oleh Ibn Khaldun - Md. Safar, Nor Syafinaz; Usman, Ismar Minang Satotoy; Yahya, Shamsul Azhar; Utaberta, Nangkula (Jabatan Seni Bina, Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Ketamadunan sesebuah bandar sangat penting bagi mewujudkan bangsa-bangsa yang berjaya dan berwawasan tinggi. Perancangan bandar amatlah mempengaruhi perubahan sesebuah tamadun. Tujuan artikel ini ditulis adalah untuk mengupas lebih lanjut tantang kriteria-kriteria perancangan bandar oleh Ibn Khaldun yang merupakan seorang tokoh islam sejajar dengan perancangan bandar ilmu dan bandar dalam taman di Bandar Baru Bangi.