Tahniah USM, Jangan Bersedih UM - Utusan Malaysia, Wahid Hashim (2008)
Ramai yang terpaku apabila Universiti Sains Malaysia (USM) diisytiharkan sebagai Universiti APEX yang pertama. Tahun 2008 benar-benar berlaku dengan agak tidak menyenangkan malah memberi kegelisahan kepada beberapa buah universiti, termasuk abang senior, iaitu Universiti Malaya (UM) kerana terlepas peluang menjadi universiti perintis Apex.