Penggunaan ayat ruqyah dalam buku Siri Pengajian Pengubatan Islam berdasarkan pendekatan pragmatik - Ahmad, Mohd Zaki (2020)
Ayat dalam al-Quran bukan sahaja mendukung makna asalnya, malah turut mengaplikasikan fungsi maknanya sebagai terapeutik kaedah ruqyah. Fungsi penggunaan ayat ruqyah melalui ayat al-Quran dapat dikesan menggunakan pendekatan pragmatik. Justeru objektif pertama kajian ini adalah untuk mengenal pasti ayat ruqyah bersumberkan al-Quran yang digunakan dalam rawatan terapeutik penyakit fizikal, fizikal separa, spiritual dan spiritual separa. Kedua, membuktikan bahawa penggunaan makna sebenar ayat ruqyah dapat dikesan melalui analisis pragmatik menggunakan Teori Relevans (TR), dan ketiga merumuskan fungsi makna sebenar penggunaan ayat ruqyah dalam buku Siri Pengajian Pengubatan Islam Darussyifa’ (SPPID). Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif. Kaedah analisis kandungan teks dan temu bual pakar digunakan untuk mengesan makna sebenar ayat ruqyah. Data korpus sebagai data primer dipilih daripada buku Siri Pengajian Pengubatan Islam Darussyifa’ terbitan tahun 2019. Data kajian dianalisis menggunakan kerangka teoretis TR yang digagaskan oleh Sperber & Wilson (1986, 1995, 2012). Hasil kajian mendapati bahawa terdapat 88 data ayat ruqyah dan 114 jenis penyakit. Hasil kajian juga mendapati bahawa kesemua 88 ayat ruqyah tersebut amat signifikan digunakan untuk merawat lebih daripada satu jenis penyakit. Selain itu, kajian juga mendapati bahawa TR dapat merungkai persoalan dan makna sebenar penggunaan ayat ruqyah. Makna sebenar yang ditemui adalah sebagai penawar, peringatan, petunjuk, dan rahmat. Mesej tersirat yang disampaikan di sebalik makna sebenar pula ialah makbul doa, perlindungan hakiki, tipu daya syaitan, ubudiah kunci pertolongan, kesan tasbih, kesan alunan al-Quran, kalimat teragung, membatalkan sihir, mengalahkan dukun, ejen penyembuhan, terbuka hijab, berkat nikmat, nur Ilahi, memudahkan kelahiran, penahan sesuatu, bekalan pahala, dan terapi al-Quran. TR turut terbukti dapat merungkai proses kognitif terhadap andaian implikatur dalam ayat ruqyah. Selain itu, TR juga membuktikan bahawa konsep ad-hoc mampu untuk membantu proses pemahaman makna sebenar dengan lebih efisien, dan sekali gus dapat memperlihatkan makna sebenar ayat ruqyah yang bersifat pragmatik. Pendekatan ruqyah taswiriyyah pula diandaikan memberi kesan penyembuhan yang tinggi melalui prosedur pemahaman TR. Di samping itu, hasil kajian ini juga mendapati bahawa terdapat empat fungsi utama ayat ruqyah, iaitu (i) sebagai peringatan dan medium perlindungan di bawah naungan Allah daripada kejahatan segala makhluk ciptaan-Nya, (ii) penawar dan agen penyembuhan penyakit manusia, yang sekali gus memainkan peranan penting sebagai komplementari rawatan alopati atau boleh menjadi rawatan alternatif, (iii) menjadi petunjuk dan panduan dalam perubatan dan pengubatan kaedah ruqyah untuk menjaga kesihatan fizikal, mental, spiritual mahupun sosial, dan (iv) rahmat kepada orang-orang yang beriman yang meyakini penyembuhan daripada al- Quran. Secara keseluruhan, kajian ini merumuskan bahawa TR dapat merungkai makna pragmatik yang diaplikasi dalam rawatan terapeutik kaedah ruqyah, serta dapat memperlihatkan fungsi makna sebenar ayat ruqyah sebagai agen dan modaliti penyembuhan penyakit spiritual dan juga fizikal manusia.