UPM anjur QAIs@Putra: Techleap 2026 sokong agenda pembangunan teknologi negara - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Universiti Putra Malaysia, 2026)
Program QAIs@Putra: TechLeap 2026 yang dianjurkan oleh Jabatan Fizik, Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Pusat Nanoteknologi Kebangsaan (NNC), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) serta Persatuan Sains dan Teknologi Keadaan Pepejal Malaysia (MASS) Chapter UPM berperanan menyokong agenda pembangunan sains dan teknologi negara. Menurut Ketua Jabatan Jabatan Fizik, Fakulti Sains, Prof. Madya Dr. Mohd Mustafa Awang Kechik berkata, program berkenaan memberi pendedahan awal kepada pelajar dan masyarakat mengenai teknologi strategik seperti Teknologi Kuantum, Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence, AI) dan Semikonduktor yang kini menjadi tunjang kepada pembangunan teknologi masa hadapan negara.