Pembangunan Konsep MI dalam penentuan golongan kata Bahasa Melayu dalam kalangan murid SJK (T) - Nagaraju, Pavitira (2024)
Murid SJK(T) amat lemah terutama dalam aspek penentuan golongan kata. Oleh sebab itu, kajian ini dijalankan untuk membangunkan Konsep MI yang boleh dijadikan sebagai panduan semasa menentukan golongan kata sesuatu perkataan. Kajian ini menggariskan tiga objektif utama, iaitu mengenal pasti keperluan pembangunan Konsep MI yang menetapkan kriteria penentuan golongan kata untuk murid SJK(T), membangunkan Konsep MI berdasarkan Pendekatan DDR, dan menguji kebolehgunaan Konsep MI semasa penentuan golongan kata. Pengkaji telah menggunakan pendekatan Penyelidikan Reka Bentuk dan Pembangunan (DDR) Richey & Klein (2007) yang dilaksanakan dalam tiga fasa, iaitu (1) fasa analisis keperluan, (2) fasa reka bentuk dan pembangunan serta (3) fasa penilaian kebolehgunaan. Kajian ini telah dijalankan dalam kalangan murid Tahun 6 yang dikategorikan sebagai cemerlang di enam buah sekolah yang terpilih di daerah Kuala Selangor. Kaedah kajian merangkumi kaedah pengujian, pemerhatian, kaji selidik, dan temu bual dengan menggunakan ujian bertulis golongan kata, nota lapangan, borang soal selidik, dan set soalan temu bual sebagai alat kajian untuk mengumpulkan data. Dapatan kajian membuktikan bahawa murid melakukan empat jenis kesalahan yang diketengahkan dalam Teori Analisis Kesalahan Bahasa Corder (1973) dan penemuan kesalahan baharu, iaitu pengabaian unsur yang perlu. Sehubungan dengan itu, Konsep MI yang menitikberatkan kriteria maksud perkataan dan imbuhan dengan elemen Lampu Isyarat Golongan Kata, Orang Adjektif, Model Piramid NAsKp, dan Permainan Cam Kata telah dibangunkan. Hasil kesepakatan pakar melalui kaedah Fuzzy Delphi membuktikan bahawa semua item yang diketengahkan telah mencapai syarat yang telah ditetapkan. Penilaian kebolehgunaan Konsep MI berdasarkan kuasi eksperimen yang menggunakan analisis ujian T sampel berpasangan mendapati bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam kalangan kumpulan rawatan berbanding dengan kumpulan kawalan. Perkara ini jelas menunjukkan bahawa kebolehgunaan Konsep MI sebagai panduan penentuan golongan kata membawa impak positif dalam pembelajaran murid. Hasil dapatan kajian ini membolehkan tenaga pengajar mengaplikasikan strategi pengajaran baharu untuk meningkatkan kemahiran penentuan golongan kata murid SJK(T).