Kesan motivasi organisasi sebagai pengantara kepada hubungan antara tekanan kerja dan prestasi kerja dalam kalangan pegawai polis - Arujunan, Kalaikumar (2024)
Kehidupan seharian petugas keselamatan boleh terjejas oleh tekanan kerja yang datang daripada tugas dan kerjaya polis, yang termasuk pelbagai cabaran harian. Tekanan kerja juga boleh menjejaskan keharmonian diri dan motivasi, menyebabkan prestasi kerja kurang. Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertanggungjawab untuk penguatkuasaan undang-undang, pengurusan pesanan dan keselamatan awam untuk memastikan pembangunan daerah dan pengurangan kadar jenayah. Oleh itu, mengekalkan tahap kerja yang baik adalah penting untuk meningkatkan persepsi orang ramai dan membina kepercayaan mereka terhadap integriti penjawat awam. Tujuan penyelidikan adalah untuk menentukan hubungan antara tekanan kerja dan motivasi organisasi. Kajian ini menggunakan kaedah keratan rentas dan kuantitatif. Kajian ini mengambil bahagian daripada Jabatan Kementerian Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA), yang beroperasi di Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia, Bukit Aman dan melibatkan seramai 341 pegawai polis. Tambahan pula, analisis pengataraan bagi motivasi antara hubungan antara prestasi kerja dan tekanan kerja dikaji menggunakan set kertas soal selidik. Untuk kajian ini, tiga set soal selidik telah digunakan: set soal selidik "Indeks Tekanan Pekerjaan", yang terdiri daripada 46 item tinjauan dengan skala 5 mata; set soal selidik "Prestasi Kerja Individu", yang terdiri daripada 18 item tinjauan dengan skala 5 mata; dan set soal selidik "Skala Motif Kerja Ekstrinsik dan Intrinsik", yang terdiri daripada 18 item tinjauan dengan skal Data yang diperoleh telah dianalisis secara deskriptif dan multivariat menggunakan program statistik SPSS. Selain itu, analisis norma pengagihan data telah digunakan. Menurut data kajian, prestasi dan motivasi masih tinggi walaupun tekanan kerja adalah sederhana. Kajian mendapati bahawa terdapat hubungan yang signifikan antara tekanan kerja dan prestasi kerja, tekanan kerja dan motivasi, dan motivasi kerja dan prestasi kerja. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa motivasi adalah pengantara penting antara tekanan kerja dan prestasi pegawai polis. Untuk menjelaskan hubungan antara pembolehubah, kajian ini menggunakan teori Determinants Sosial of Work Motivation. Kajian ini mungkin membantu dalam pembentukan undang-undang kerja yang mengutamakan kerpasan pegawai polis atau badan beruniform lain untuk mewujudkan persekitaran kerja yang sihat dan produktif. Kajian ini juga boleh membantu pegawai polis menilai dan mengetahui tahap tekanan, keinginan mereka untuk bekerja, dan prestasi mereka di tempat kerja. Oleh itu, tekanan yang berkaitan dengan kerja mesti dikurangkan untuk mencapai tahap kerja yang ideal.