Keterlibatan dan daya tahan sebagai mediator dalam hubungan antara kecerdasan emosi dengan sahsiah murid sekolah menengah yang mengikuti program Sumur di Malaysia - Musa, Nor Anisa (2023)
Keterlibatan, daya tahan dan kecerdasan emosi berperanan penting dalam meningkatkan sahsiah murid berikutan kebimbangan tahap sahsiah murid pada masa kini. Isu yang sering berlegar dalam kalangan murid sekolah menengah adalah berkaitan kerapuhan sahsiah, ledakan emosi, lemah daya tahan dan keterlibatan dalam gejala sosial. Namun, masih kurang bukti empirik tentang pengaruh kecerdasan emosi terhadap sahsiah serta kesan mediator keterlibatan dan daya tahan antara keduanya dalam satu model bersepadu. Sehubungan dengan itu, Program Sahsiah Unggul Murid (SUMUR) yang merupakan program berskala besar Kementerian Pendidikan Malaysia merupakan satu medium yang bersesuaian untuk menilai pembangunan psikologi murid sekolah menengah. Tujuan kajian dilakukan bagi menentukan hubungan antara kecerdasan emosi, keterlibatan dan daya tahan dengan sahsiah, menentukan pengaruh kecerdasan emosi dengan sahsiah dan menentukan kesan mediator keterlibatan dan daya tahan dengan sahsiah. Kajian ini juga adalah untuk mengenal pasti gender sebagai moderator dalam hubungan antara keterlibatan, daya tahan, kecerdasan emosi dengan sahsiah. Pendekatan kuantitatif korelasi dan kajian keratan rentas digunakan dalam kajian ini. Sampel sebanyak 490 orang murid tingkatan 4 yang mengikuti Program SUMUR di Malaysia yang menggunakan teknik persampelan rawak berstrata. Analisis laluan struktural dan ujian kesepadanan model persamaan berstruktur turut digunakan dengan perisian AMOS versi 26.0. Dapatan menunjukkan responden mempunyai tahap sahsiah, keterlibatan, daya tahan dan kecerdasan emosi yang tinggi, serta menunjukkan terdapatnya hubungan signifikan yang positif antara keterlibatan, daya tahan dan kecerdasan emosi dengan sahsiah dalam pengujian korelasi Pearson. Hasil pengujian model persamaan berstruktur mendapati wujudnya pengaruh signifikan kecerdasan emosi terhadap sahsiah murid. Keputusan menunjukkan, keterlibatan dan daya tahan bertindak sebagai mediator secara tidak langsung dalam hubungan kecerdasan emosi dengan sahsiah murid dan gender berperanan sebagai moderator penuh dalam hubungan kecerdasan emosi dengan sahsiah murid. Dapatan kajian juga menunjukkan gender berperanan sebagai moderator separa dalam hubungan antara keterlibatan dan kesan daya tahan dengan sahsiah murid. Secara keseluruhan, model persamaan berstruktur menunjukkan kesepadanan yang baik iaitu kecerdasan emosi, daya tahan dan keterlibatan menyumbang sebanyak 58 peratus, kecerdasan emosi sebanyak 15 peratus dan daya tahan sebanyak 21 peratus. Kesimpulannya, implikasi faktor kecerdasan emosi, keterlibatan dan daya tahan terbukti perlu ditekankan terutamanya, polisi pengamal dan perancang dasar pendidikan perlu memastikan sahsiah murid menjadi asas penting untuk memperkembangkan potensi jasmani, emosi, rohani dan intektual murid sebagaimana tumpuan Falsafah Pendidikan Negara.