Pendidikan pertanian lestari di Pusat Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Integrasi) Permata Putrajaya - Azman, Elisa Azura; Baharudin, Sarah; Tajidin, Nor Elliza; Ismail, Roslan (UMK, 2024)
Projek pertanian lestari ini adalah hasil kolaborasi bersama Fakulti Pertanian Universiti Puta Malaysia (UPM), UCTC UPM, Kementerian Pendidikan Bahagian Permata, dan Pusat Pendidikan Awal Kanak-kanak (Integrasi) Permata Putrajaya. Projek ini adalah pertama kali dilaksanakan dan ianya adalah ‘pioneer project’. Projek ini melibatkan pemindahan ilmu pertanian lestari kepada seramai 30 kanak-kanak permata dan 11 kanakkanak kurnia. Projek ini dilaksanakan berasaskan lapan modul merangkumi, i) pembuatan baja kompos, ii) pembuatan cecair penghalau serangga organik, iii) penyediaan bahan tanaman, iv) semaian biji benih, v) penanaman, vi) pembajaan, vii) kawal selia tanaman dan viii) penuaian hasil tanaman. Kesemua modul ini turut dijayakan oleh empat orang pegawai akademik dari UPM, 10 orang guru pusat tersebut serta lapan orang pelajar UPM. Projek ini dapat menggalakan, memberi kesedaran dan pendedahan awal tentang pertanian lestari kepada kanak-kanak tersebut supaya mereka lebih teruja untuk menghasilkan sayur sendiri. Di samping itu, projek ini juga turut memberikan pendedahan kepada mereka tentang memakan sayur yang sihat dan selamat hasil bebas penggunaan bahan kimia berbahaya. Sekaligus, menanam sifat pemakanan sihat.