Sudut perbahasan di kolej kediaman bagi membentuk ciri-ciri kepimpinan serta sahsiah diri dalam kalangan pelajar universiti - Isa, Siti Suriawati; Tengku Azmi, Tengku Sharifah Marliza; Mohd Zaid, Mohd Hafiz; Shekh Alsagoff, Syed Agil; Khairuddin, Nurul Hayah; Singh, Daljit Singh A/l Karam; Mohd Moklas, Mohamad Aris; Awang @ Mansor, Mohd Hakiman; Ismail, Luthffi Idzhar; Abdullah, Amini Amir; Abdullatif, Nor Hasuzie; Abdu, Arifin (Penerbitan Korporat UMK, 2024)
Pelajar universiti merupakan pemimpin negara pada masa hadapan yang perlu sentiasa digilap dan dilatih untuk melahirkan pemimpin terbaik. Terbaik dalam erti kata mempunyai ciri-ciri kempimpinan serta sahsiah diri tinggi bagi mengemudi sesebuah agensi dan organisasi. Oleh itu, peranan para pentadbir dan pengetua kolej kediaman di universiti sangat penting dalam pembentukan ciri-ciri tersebut kepada para pelajar di bawah jagaan mereka. Ini kerana pelajar akan menghabiskan kebanyakan masa mereka di kolej kediaman selain daripada di bilik darjah. Aktiviti dan program yang memfokuskan kepada pembentukan ciri-ciri kepimpinan serta sahsiah perlu sentiasa diadakan untuk menggilap bakat para pelajar. Sudut perbahasan mungkin antara pendekatan yang boleh dihidupkan di kolej kediaman bagi pelajar menyuarakan komen mereka mengenai sebarang isu menggunakan saluran yang betul. Akan tetapi beberapa syarat perlu dipatuhi seperti dilarang menyentuh isu sensitif seperti raja, agama dan bangsa. Ini bertujuan untuk memupuk sahsiah yang baik terhadap bakal pemimpin pada masa hadapan. Di antara ciri pemimpin yang mempunyai sahsiah baik adalah menjaga sensitiviti setiap perkara dan tidak mengsensasikan isu yang boleh diselesaikan dengan baik. Dengan itu keharmonian bersama semua pihak dapat dijaga. Kajian rintis melalui temu ramah bersemuka bersama beberapa pemimpin pelajar di Kolej 12 di UPM bersetuju bahawa sudut perbahasan dapat dijadikan platform bagi pelajar menyuarakan pendapat mereka mengenai pelbagai isu. Sehubungan itu, lokasi strategik perlu dipilih bagi aktiviti tersebut. Kesemua mereka bersetuju melalui aktiviti dan program sebegini akan dapat membentuk kemahiran pengucapan awam dan mengasah ciri-ciri kepimpinan terhadap pelajar kolej di universiti.