Keberkesanan sistem persekitaran terkawal dalam pertanian moden - Mohd Azhari, Nurul Ezzaty (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2024)
Serangan serangga perosak serta cuaca ekstrem yang tidak menentu sering kali menjadi cabaran utama yang perlu dihadapi oleh petani, sama ada mereka yang mengusahakan tanaman secara kecil-kecilan mahupun tanaman berskala besar.