Menanam pucuk paku di rumah, satu alternatif mendapatkan sayur kampung segar - Amat@Halimi, Mahani (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
Media tanaman untuk pucuk paku boleh menggunakan campuran tanah, pasir dan bahan organik seperti kompos atau baja tinja (tahi) ayam yang telah diproses. Penggunaan campuran tanah, bahan organik dan cocopeat/sekam padi juga sesuai untuk mengekalkan kelembapan tanah. Pastikan tanah mempunyai saliran air yang baik supaya air tidak bertakung.