Analisis ketaksaan dalam novel semusim di Mahsyar - Che Rodi, Rozita; Saiful Bahri, Saiful Ibrahim Abas (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2024)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti dan menganalisis unsur ketaksaan yang terkandung dalam novel Semusim di Mahsyar. Data yang diperoleh daripada novel ini akan dikategorikan mengikut jenis leksikal, iaitu kata, frasa dan ayat. Teori Relevans yang menjadi sandaran dalam menganalisis data bagi kajian ini diasaskan oleh Sperber dan Wilson (1986). Teori ini mengandungi tiga gagasan, iaitu konteks, kesan konteks dan kos proses atau usaha memproses. Ketaksaan dan kekeliruan makna timbul dalam kalangan pembaca novel apabila penggunaan kata, frasa dan ayat yang tidak jelas dalam penulisan. Ketaksaan yang terkandung dalam penulisan novel Semusim di Mahsyar ini bukan satu kesalahan. Hal ini berlaku disebabkan terdapat perbezaan interpretasi dan pemahaman, khususnya dalam kalangan pembaca. Penggunaan kata, frasa dan ayat yang pelbagai dalam penulisan untuk menarik perhatian pembaca akan menimbulkan pelbagai interpretasi dan pemahaman. Kajian ini penting untuk mengelakkan salah faham tentang pentafsiran makna yang hendak disampaikan oleh penulis kepada pembaca, khususnya kepada pembaca novel. Kajian ini dapat memberikan manfaat kepada pelbagai pihak, khasnya kepada para penyelidik dan pengkaji bahasa dalam memahami bidang pragmatik terutama dalam genre penulisan kreatif seperti penulisan novel.