Bertaraf dunia: Sasaran UPM kini semakin hampir - Utusan Malaysia, Marzita Abdullah (2003)
Universiti Putra Malaysia (UPM) muncul sebagai institusi pengajian tinggi awam (IPTA) pertama di negara ini yang mempunyai hasil penyelidikan yang dipaten dan didaftarkan di United Stats Patent and Trademark Office (UPSTO).