Penghasilan Dan Pencirian Enzim Lipase Dari Rhizopus Oryzae Yang Dipencilkan Dari Persekitaran Tempatan - Musani, Rosiah (1992)

(untitled)
Penyaringan dan pemencilan kulat termofilik lipolitik telah dilakukan dari dua tempat iaitu kolam buangan sisa kelapa sawit dan tempat pembuangan sampah dengan menggunakan plat agar triolein . Enam strain kulat lipolitik telah dikenal pasti dengan adanya pembentukan zon keamatan di sekeliling miselia kulat tersebut. Walaubagaimanapun hanya dua strain sahaja yang menghasilkan lipase dalam media kaldu. Kulat-kulat ini dikenalpasti sebagai Rhizopus oryzae dan Rhizopus rhizopodiformis. Rhizopus oryzae didapati menghasilkan lipase ekstrasel pada aras yang maksimum selepas 72 jam pengeraman pada suhu 45'C di dalam media yang mengandungi pepton , pada pH 5 dan digoncang pada 100 psm . Penghasilan lipase intrasel maksimum di dalam media pada pH 5 yang mengandungi kaldu soya tripton,