Hubungan Kepuasan Kerja Dengan Prestasi Kerja Dalam Organisasi Penyelidikan - Abdul Rahman, Mohamad Nor (1997)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis hubungan antara kepuasan kerja dengan prestasi kerja di kalangan penyelidik yang terdiri daripada Pegawai Penyelidik, Penolong Pegawai Penyelidik, Pembantu Penyelidik dan Pembantu Penyelidik Rendah di bawah kalsifikasi Penyelidikan dan Pembangunan (0) mengikut sistem saraan baru (SSB). Populasi kajian ialah 365 orang dengan sampel seramai 192 orang. Data dikumpul dari 146 responden dengan menggunakan soal selidik yang mereka nilai sendiri. Indeks Kepuasan Kerja Brayfield dan Rothe telah digunakan untuk mengukur kepuasan kerja yang mengambarkan secara keseluruhan tahap kepuasan kerja. Kepuasan kerja melibatkan nilai, matlamat dan sikap responden terhadap pekerjaannya.