Prestasi Kerja Penguasa-Penguasa Kastam Di Jabatan Kastam Dan Eksais Diraja Malaysia - Salleh, Ab.Hamid (1995)

(untitled)
Objektif utama kajian ini ialah untuk mengetahui faktor-faktor yang mempengaruhi prestasi kerja dikalangan Penguasa Kastam , Jabatan Kastam dan Eksais Diraja Malaysia . Seramai 145 orang Penguasa- Penguasa Kastam yang bertugas dalam aktiviti Perkhidmatan Kastam dan Cukai Dalaman di enam buah negeri Semenanjung Malaysia dan di Ibu Pejabat Kastam telah di pilih sebagai responden kajian ini. Kajian ini adalah satu penyelidikan perkaitan untuk melihat hubungan antara prestasi kerja sebagai angkubah bergantung dengan angkubah bebas yang terdiri daripada beberapa faktor terpilih. Faktor-faktor tersebut ialah motivasi kerja (mengandungi tiga angkubah iaitu valen , instrumentaliti dan perjangkaan), kebolehan bekerja (mengandungi tiga angkubah iaitu pengetahuan , kemahiran dan keupayaan ),ciri-ciri kerja (mengandungi lima angkubah,