Keberkesanan Strategi Kognitif Terhadap Pencapaian Kosa Kata Bahasa Melayu Pelajar-Pelajar Bukan Melayu - A. Majid, Zubidah (2002)
Kajian ini bertujuan untuk melihat keberkesanan penggunaan strategi kognitif terhadap pencapaian kosa kata Bahasa Melayu di kalangan pelajar bokan Melayu, dan melihat keberkesanan penggunaan strategi kognitif terhadap pencapaian kosa kata Bahasa Melayu di kalangan pelajar bokan Melayu dari segi jantina. Pencapaian kosa kata diukur berdasarkan markat ujian kosa kata. Kajian dijalankan secara eksperimental menggunakan reka bentuk. kumpulan kawalan tidak serupa. Sampel kajian terdiri daripada 56 orang pelajar daripada dua kelas tingkatan empat di Sek. Men. Keb. Seri Kembangan yang dibahagikan kepada kumpulan strategi dan kumpulan tradisional.