Pelanggaran Peraturan Disiplin di Dua Buah Sekolah Menengah Kebangsaan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur - Hassan, Abdullah (1999)
Isu pelanggaran peraturan disiplin di sekolah merupakan permasalahan global yang memerlukan usaha pembanterasan segera dan drastik. Semua pihak harus berganding bahu untuk menangani gejala sosial yang semakin meningkat dan menggerunkan. Kajian yang dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti Jenis-Jenis pelanggaran peraturan disiplin, mencari sebab-sebab berlakunya pelanggaran, dan mencadang/mengesyorkan langkah-langkah penyelesaiannya. Kajian ini diharap dapat memberikan input kepada pihak yang bertanggungjawab terhadap penguatkuasaan disiplin pelajar di sekolah-sekolah.