The ways of parental involvement in children education management for muslim children in Southern Thailand - Rahimah, Embong; Suwannee, Langputeh (2016)
Matematik Islam ialah matematik yang menjadikan Al-Qur'an dan Sunnah Nabi sebagai postulat, oleh kerana itu di dalam matematik Islam, kita tidak perlu membuktikan suatu data yang datang daripada Allah dan Rasul-Nya, sekalipun nanti di dalam perjalanannya, matematik Islam seolah membuktikan kebenaran sunnah-sunnah Nabi. Al-Qu'ran merupakan kitab suci umat Islam yang merupakan sumber utama bagi segala disiplin ilmu ilmu pengetahuan lain. Kehebatannya tidak dapat ditandingi oleh mana-mana kitab atau buku lain dan kekal sepanjang zaman. Justeru, umat Islam wajib menjadikan Al-Qur'an sebagai sumber rujukan utama untuk pembangunan ilmu sebelum merujuk kepada teori ataupun konsep-konsep lainnnya. lni berdasarkan Al-Qur'an sangat berpengaruh pada pembangunan dan percambahan bidang-bidang ilmu. Hal tersebut terlihat jelas adanya penghargaan yang teramat tinggi bagi mereka yang beriman dan berilrnu dibandingkan dengan orang yang biasa-biasa sahaja. Hal tersebut menunjukan Al-Qur'an sangat mengambil berat tentang pembangunan ilmu pengetahuan. Oleh kerana itu, pentingnya matematik Islam diketahui oleh pelajar dalam dunia pendidikan dengan nilai-nilai yang terkandung dalam agama Islam dan Al-Qur'an dalam setiap pembelajaran. Sehingga, selain dapat mempelajari matematik, pelajar juga dapat mempelajari keagungan Allah dan Firman Firman Allah dalam Al-Qur'an yang merupakan ilmu daripada Allah yang diajarkan kepada manusia dengan bahasa logik, mengajarkan kepada manusia apa-apa yang belum mereka ketahui